Het DNA van Vlinder&Blauw ontrafeld

Het DNA van Vlinder&Blauw ontrafeld

“Waarom noemde jij jouw bedrijf “Vlinder&Blauw” ?” Een vraag die ik vaker krijg. Lotje Eikeleboom ontrafelde de symboliek van deze naam en daarmee het DNA van mijn bedrijf.

Het DNA van VLINDER & BLAUW ontrafeld

Door Lotje Eikeleboom, communicatieadviseur en tekstschrijver

 

Waarom noemde je jouw bedrijf Vlinder & Blauw?

“In 2019 nam ik de tijd om mijn loopbaan een nieuwe wending te geven. Ik liet me begeleiden door een loopbaancoach van Schouten en Nelissen. Op zoek naar symbolen voor wie ik ben en wat ik te brengen heb kwam ik op Vlinder & Blauw. De vlinder staat voor transformatie, veerkracht en beweging. Blauw staat voor ruimte, integriteit en kracht. De symboliek van Vlinder&Blauw werd het DNA van mijn trails. Met dit DNA verwoord ik mijn missie en mijn visie op het ontwikkelen van leiderschap.

Wat betekent transformatie voor jou?

“Transformeren gaat niet over moeten veranderen. Er mankeert niets aan je. Net als iedereen heb je een overvloed aan liefde, talenten en eigenschappen in je, waarmee je geluk kunt verwerven en succesvol kunt zijn. Maar soms kun je – door omstandigheden – het contact met die innerlijke rijkdom kwijtraken. Tijdens het lopen van een trail help ik jou als leidinggevende weer contact te maken met die innerlijke rijkdom. Als je je daarvan bewust bent, als je weet wat je diepste waarden en overtuigingen zijn, dan kun je als leidinggevende krachtig handelen en functioneren. Transformatie betekent het blootleggen en leren kennen van je eigen blanke pit. Deze leer je doelbewust gebruiken in de ontwikkeling en versterking van je eigen, authentieke leiderschap.”

En waar denk je aan als je het over veerkracht hebt?

“Veerkracht stelt mij in staat om dingen te incasseren, te accepteren en te verwerken, waarna ik rijker en positiever in het leven kan staan.  In moeilijke situaties stel ik mezelf de vraag wat ik er uit te leren heb. Dat is niet altijd gemakkelijk en soms betekent het dat ik door een diep dal moet. Het betekent ook dat ik moet kunnen vergeven om me te bevrijden van negatieve gevoelens. Ook ik kende situaties waarin een ander mij tekort deed, waarin ik verdriet kende, me teleurgesteld voelde. Als ik dat gevoel met me mee blijf dragen, wordt het een belasting. Al gaan de scherpe randjes er in de loop van tijd wel van af, het blijft toch pijnlijk. Een soort open wond, die geluk en vrijheid in de weg kan zitten. Door te vergeven, te zien wat ik er uit te leren heb, wordt ik rijker en kan ik de ander in zijn waarde laten. Dan kan ik zien dat die ander ook maar gewoon een mens is die fouten maakt. Door een ander te vergeven kan ik me mentaal weer vrij voelen en dankbaar en gelukkig zijn. 

Elke keer als ik door zo’n lastige tijd heen kom, maak ik persoonlijke groei door, en word ik wijzer en innerlijk rijker. Dat geeft een enorme ruimte om van alle goede dingen van het leven te genieten en daar ben ik intens dankbaar voor.”

Wat betekent beweging in jouw leiderschapstrails?

“Beweging vat ik letterlijk en figuurlijk op. Ik faciliteer beweging met mooie trails, met lange wandelingen. Uit een onderzoek naar het verband tussen gezondheid en de natuur, blijkt dat voor ons mens ‘buiten zijn’ nog steeds voelt als thuiskomen. Buiten zijn kost ons geen energie. Voor ons is het eigenlijk onnatuurlijk om binnen te functioneren; die prikkels kosten onze hersenen energie. Als we buiten zijn, worden we cognitief niet belast, wordt onze stress minder en komen we haast vanzelf tot rust. Volgens de onderzoekers werkt dit zo omdat wij mensen evolutionair gezien veel langer buiten hebben geleefd dan dat we binnen leven. Die ontspanning draagt bij aan het succes van mijn trails.

Daarnaast tonen steeds meer wetenschappers aan dat lopen het deel van hersenen activeert waar creativiteit tot stand komt. Wandelen bevordert het optimaal functioneren van het brein. Je maakt makkelijker contact met jezelf en de ander als je wandelt. Ik heb zelf ondervonden dat ik problemen gemakkelijker oplos wanneer ik wandel. Het is mooi dat er wetenschappelijk onderzoek verschijnt dat dit bevestigt. In beweging komen betekent dus ook, groeien als mens.

Daarom gaan we ook niet maar een uurtje naar buiten, maar een dagdeel. Voordat je wat ruimte vindt in je hoofd, dat vol zit met zorgen, vragen en opdrachten, heb je wel even tijd nodig. Die nemen we dus ook.”

Wat hebben jouw trails met ‘ruimte’ te maken? Bedoel je de ruimte buiten of iets anders? 

“Ruimte gaat voor mij over ‘echt je vleugels kunnen uitslaan’. Als ik vanuit mijn kernkwaliteiten kan functioneren en vorm kan geven aan dingen voelt dat als ruimte, als mentaal gevoelde vrijheid. Dat probeer ik in mijn trails ook voor de ander te creëren. Ik probeer de ander te helpen om die eigen ruimte te vergroten, om ook vanuit kernkwaliteiten te handelen. Als dat lukt ga je stralen, ga je rechter op staan en voel je je krachtig.

Als leidinggevende sta je vaak volop in de wind. Je werkt in een omgeving vol prikkels. Er wordt veel van je verwacht, van hoog naar laag. Daarin schuilt het gevaar dat je het contact met jezelf kwijtraakt, dat je niet langer richting geeft op basis van je eigen talenten en kwaliteiten, maar dat je je laat leiden en wordt geleefd. Dat kan erg belastend zijn waardoor het gevaar bestaat dat je je jezelf voorbijloopt. Je vraagt je af: ‘Is dit waar ik het voor doe?’, of ‘Waar doe ik dit eigenlijk voor?’.

Dan is het geen overbodige luxe om ruimte en tijd vrij te maken en na te denken over wat je aan het doen bent. Dan is het juist nodig om scherp te krijgen of het nog klopt voor jou, bij jou, bij wie je in je diepste kern bent, bij jouw kwaliteiten, overtuigingen en waarden. Kijken naar levenslessen kan daarin helpend zijn.”

Welke betekenis heeft integriteit in de trails? Gaat het over jouw integriteit, of die van de ander?

“Integriteit gaat over vertrouwen, en dat geldt over en weer. Ik heb geen verborgen agenda, ik speel open kaart. Tussen de deelnemer en mij moet wederzijds vertrouwen zijn, want anders leidt de trail helemaal nergens heen. Mijn drijfveer is dat ik je ‘heel wil laten’. Ik ga er vanuit dat iedereen in wezen compleet is. Ik hoef geen kwaliteiten toe te voegen, iedereen heeft in de kern alles in zich wat hij of zij nodig heeft. Dat is de ene kant.

De andere kant is dat ik zelf ook graag heel wil blijven. Oftewel: ik wil trouw blijven aan mezelf in wat ik doe, me niet forceren, en niet bezig zijn met het voldoen aan verwachtingen van anderen. Ik blijf eerlijk aan mezelf, aan mijn kernkwaliteiten. Ik respecteer de ander, en mezelf. Dan ontstaat verbinding en vertrouwen.

Ik geef ruimte aan de ander, heb daar begrip voor en compassie. We gaan emoties niet uit de weg, ook niet als ze ingewikkeld zijn. Ik beweeg mee op het tempo van de ander, op zijn of haar vermogen om stappen te zetten. De eerste vraag die ik stel is altijd: ‘Hoe gaat het met je?’ We gaan eerst een stuk lopen om te ontspannen, het ventiel mag open, ik geef ruimte aan jouw verhaal. Daarbij maak ik gebruik van mooie werkvormen waarmee we de kracht van de natuur gebruiken.”

En wat versta je onder kracht?

“Kracht is de opbrengst van het traject. Als je je eigen kwaliteiten en talenten – jouw innerlijke rijkdom – kunt zien en benoemen, geeft dat enorme kracht. Want wat er ook gebeurt, ook bij tegenslag en uitdagingen in de toekomst, die rijkdom kunnen ze je niet afnemen. Die blijft altijd van  en bij jou.
De trail helpt je als leidinggevende krachtig te zijn, te weten waar je voor staat, waarom je dingen doet. Je leert je innerlijke kompas kennen. Een leidinggevende die zich laat leiden door het innerlijke kompas straalt dat ook uit, die bereikt, inspireert en overtuigt anderen daarmee, en verbindt mensen.

Kracht is ook onderkennen waar je niet zo goed in bent. Daarover mag je duidelijk zijn en het geeft ruimte aan anderen om hun talenten en kwaliteiten in te zetten.” 

Het klinkt behoorlijk pittig allemaal. Is het zwaar, zo’n trail?

“Er komen belangrijke thema’s voorbij, zeker, maar het is geen groot zwaar traject, wat we lopen in een trail. Het gebeurt allemaal in een ontspannen sfeer, je kunt jezelf zijn, je bent buiten, lekker in de wind of in de zon, je mag genieten. Je kijkt om je heen, ervaart waar je staat. Een trail lopen is ook luchtig. En we genieten onderweg van een mooie picknick want gastvrijheid staat op mijn voorhoofd geschreven. Kortom: we spreken alle zintuigen aan en maken ook iets fijns van de trail.

Leidinggevenden zijn doorgaans mensen die bereid zijn om veel te geven, en zich tot het uiterste in te spannen voor hun werk, voor hun mensen. Ze stellen de ander makkelijk centraal, als individu en als team of groep. Daar vergeten ze zichzelf wel eens bij. Maar goed voor jezelf zorgen is ook een basis van goed leiderschap. En als je de klus aangaat om tot bezinning te komen, en te reflecteren op wat je doet, en hoe je dat afgaat – dan mag dat in een hele plezierige ontspannen sfeer, waarin je ook nog een beetje verwend wordt. Dus krijg je onderweg een mooie picknick, daar zorg ik voor.

Daar komt nog wat bij. Als leidinggevende kun je niet altijd het achterste van je tong laten, kun je of mag je niet alle informatie prijsgeven. Je legt je eigen persoonlijke worstelingen liever niet bloot, omdat dat misschien als zwak wordt gezien. Daardoor zit je wel eens teveel in een rol en dat is pittig. Tijdens de trail laat je dat als vanzelf los. Je zit met je billen in het gras of in het zand, je hoeft niks op te houden, je kunt genieten van waar je bent, en van die kleine verwennerijen die ik uit mijn rugzak tover. Die situatie helpt je om jezelf te kunnen zijn, om je bloot te geven, en om echt te ontspannen.

Het maakt de trail ook luchtig. Dat doet de natuur op zich al, want je geniet tijdens het lopen van wat je ziet groeien en bloeien. Dat is niet zwaar, dat  is puur genieten. Ik gebruik allerlei werkvormen met elementen uit de natuur, dat heeft iets speels en creatiefs. Ik bouw oefeningen in waarin ik je vraag om te kijken, te zoeken en te vinden, te ervaren. Of ik vraag bijvoorbeeld iets in de natuur te zoeken waarmee jij je associeert; dat kan heel verrassend uitpakken. Met andere woorden: we spreken alle zintuigen aan.”

Waarom doen leidinggevenden een beroep op jou?

“Leidinggevenden die mij opzoeken, hebben een hoofd dat overloopt en niet meer leeg raakt. Zij hebben behoefte om te sparren over dilemma’s of willen helderheid creëren in bepaalde vraagstukken.

Waarom ze voor mij zouden kiezen – ik weet uit ervaring dat ik makkelijk het vertrouwen win van anderen. Ik weet ook waar ik over praat als het om leidinggeven gaat. Ik kan op basis van ervaring en kennis zaken aandragen die houvast bieden. Soms geef ik ook gewoon adviezen, dat zet ik ook in. Maar altijd toetsend of dit betekenis heeft, ik vraag altijd na ‘heb je hier wat aan?’. Mensen zijn daar vaak mee geholpen. De empathie speelt een rol waarom anderen voor mij kiezen. En daarnaast hebben mensen het gevoel dat ik goed luister en echt geïnteresseerd ben.”

Waarom denk je dat werken vanuit dit DNA bijdraagt aan de ontwikkeling van leiderschap?

“Ik geloof in leiderschap op basis van talenten, waarden en overtuigingen, op basis van je eigen kracht dus. Dat is een onophoudelijk leerproces en daar hoort bezinning en reflectie bij. Door je eigen kompas te leren kennen en volgen, maakt management plaats voor leiderschap. Management is het organiseren van benodigde processen, begrotingen maken, enzovoort. Maar leiderschap gaat ergens anders over. Daar breng je de kracht van jou als mens bij in. Daarmee maak je het verschil.

Avatar
Bernadette van de Laak
bernadette@vlinder-en-blauw.nl


Over mij


Als jongste kind groeide ik op in een eenvoudig en hecht gezin, samen met 8 zusjes en 1 broer. Ik leerde er hoe waardevol het is om er voor elkaar te zijn, hoe belangrijk het is ieder in zijn waarde te laten en hoe fijn het is wanneer je elkaar versterkt. Vrijheid, empathie, warmte en gezelligheid kleurden mijn jeugd.

Ik volgde een opleiding tot creatief docent en werkte 38 jaar lang met plezier in het middelbaar beroepsonderwijs. Ik was betrokken, gedreven en ambitieus en kreeg kansen door te groeien. Toen ik een functie als leidinggevende accepteerde, wilde ik dat het mijn vak werd. Ik rondde de opleiding Master in Educational Management af aan de NSO in 2004. In 2005 werd ik directeur van een school voor Horeca-opleidingen. De laatste vijf jaar heb ik me gepassioneerd ingezet voor de bouw van een nieuw onderwijsgebouw en -hotel waar studenten het beste uit zichzelf kunnen halen.

Sinds 1996 wandel ik in binnen– en buitenland en weet daarmee uit eigen ervaring hoe effectief wandelen kan zijn om tot bezinning, reflectie en inzicht te komen.

Met het organiseren van leiderschapstrails wil ik verschil maken voor leidinggevenden die op een verrassende manier aan hun professionele ontwikkeling willen werken.  Ik put daarbij uit mijn talenten, mijn kennis van managementvraagstukken, mijn ervaring als leidinggevende en als wandelcoach maar bovenal uit mijn levenservaring.

Ik word gekend als een authentiek, creatief en integer persoon en weet anderen met mijn kwaliteiten in beweging te brengen.

Gastvrijheid en beleving zijn belangrijk voor mij en dat merken de deelnemers.

Het Sparrenpad                


“Een pad van verbinding”

Voor wie is dit programma bedoeld?

Het Sparrenpad is een trail voor bestaande teams of netwerken van leidinggevenden. Tijdens de trail faciliteer ik op creatieve manieren bezinning en reflectie op ieders rol als leidinggevende. De natuur is daarbij een rijke bron van inspiratie. Individuele werkvormen en gesprekken in tweetallen of de groep worden afgewisseld georganiseerd. Zo worden vraagstukken of dilemma’s gedeeld en uitgediept met collega’s of vakgenoten .

Wat levert het Sparrenpad jou op?                                                               

Het Sparrenpad draagt bij aan betekenisvolle ontmoetingen. Gesprekken krijgen de nodige diepgang wat inspirerend en verrijkend is in de ontwikkeling van ieders leiderschap.

Het sparrenpad is ook een uitstekende manier om de verbinding in een managementteam te versterken.

Wat gaan we precies doen?

Het sparrenpad wordt in overleg met de opdrachtgever op maat gebouwd.  In overleg met de opdrachtgever lopen we een trail van 4 tot 12 kilometer. De tijdsduur kan variëren van 2 tot 8 uur.  We nemen altijd de tijd voor een lunch, diner en/of picknicks. Het Sparrenpad kan in verschillende natuurgebieden in heel Nederland worden georganiseerd.

 

Vrijblijvend even bellen ?

Workshop             

 

“Kennismaken met een leiderschapstrail”

Voor directieteams of andere groepen van leidinggevenden is het mogelijk een workshop te volgen waarin je ervaart wat de kracht van een leiderschapstrail is.

Het betreft een 2-uur durend programma wat in elke gewenste regio van Nederland kan worden verzorgd.

Na ontvangst met koffie of thee, gaan we de natuurbos in en ervaar je tijdens enkele natuuroefeningen hoe effectief een leiderschapstrail kan zijn.

Het tarief voor deze workshop bedraagt 240,- excl. BTW en reiskosten.

In overleg wordt een picknick verzorgd. De bijkomende kosten worden per persoon berekend.

Voel je welkom om contact te zoeken via het contactformulier of bel me voor meer informatie.

 

Vrijblijvend even bellen?

De Eikenlaan                 


“Ontdek hoe jij het verschil kunt maken”

Waar loop jij tegenaan?                                                 

Je werkt in een complexe omgeving, dat zal door niemand ontkend worden. Je voelt je verantwoordelijk en je bent gedreven. De dagen vliegen voorbij. Vaak ga je naar huis met het besef dat je niet toegekomen bent aan dat wat je je had voorgenomen. Je zou vaker het verschil willen maken maar hoe doe je dat?

Hoe is het programma van “De Eikenlaan” opgebouwd?

Om te beginnen laat ik jou de positieve effecten van een wandeling en bijzondere oefeningen in de natuur ervaren. Het ontspant en stelt je in staat met gezonde afstand naar je werk te kijken.

We verkennen actuele ontwikkelingen in jouw situatie die een beroep op jouw doen. We besteden aandacht aan taken waar je energie van krijgt en die waarop energie weglekt.

We kijken naar levenslessen die jou hebben gevormd. Je krijgt daarmee zicht op waarden en overtuigingen die helpend of belemmerend voor jou zijn.

Tot slot gaan we op zoek naar de betekenis van die levenslessen voor jouw leiderschap. Je krijgt meer zicht op de vraag waarin jij het verschil kunt maken. Dit stelt je in staat bewuste keuzes te maken.

Wat levert “De Eikenlaan” jou op?

Ruimte voor wie jij bent, ruimte voor jouw kracht. Op weg naar geïnspireerd en overtuigend leiderschap, contacten die betekenisvol zijn, gefundeerde volgende stappen en draagvlak.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 3 keer een route van ongeveer 8 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen. We trekken 3 tot 4 uur uit voor elke trail en genieten ook altijd van een lunch.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “De Eikenlaan” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?

Windstil                                          


“Een pad van ontspanning en herstel”

Waar loop jij tegenaan? 

Je hebt het gevoel dat je accu ver leeg is. Je dagelijkse beslommeringen slurpen energie. Je werkt te hard en nog heb je het gevoel dat je tekortschiet. Weekenden zijn niet lang genoeg om te herstellen. Je bent gedreven, voelt je verantwoordelijk en staat altijd voor iedereen klaar. De laatste voor wie je tijd maakt, ben je zelf.

Hoe ziet het programma eruit?

Met alle zintuigen laat ik je de positieve effecten van een wandeling in de natuur beleven. Buiten zijn voelt als thuiskomen, ontspant en brengt je dichter bij je gevoel.

We besteden aandacht aan signalen van je lichaam zodat je tijdig aanvoelt wanneer je rust moet nemen en niet over je grenzen heen gaat.

We verkennen activiteiten waarvan jij energie krijgt en welke energie kosten waardoor je jouw talenten leert kennen.

Door gesprekken te voeren over levenslessen en met behulp van bijzondere oefeningen in de natuur krijg je inzicht in je kwaliteiten en helpende of belemmerende overtuigingen. Hierdoor ontdek je waar jouw kracht ligt.

Wat levert “Windstil” jou op?

Ontspanning en inzicht. Op weg naar een situatie waarin jij bewuste keuzes maakt, je talenten verder ontwikkelt en optimaal uit de verf komt.

Wat gaan we precies doen?

We lopen 4 keer een route van 3 kilometer.

In overleg bepalen we data en de regio waar we de trails lopen.

We trekken 2 tot 3 uur uit voor elke trail en starten of sluiten af met een drankje.

Tussen de trails door ben ik telefonisch bereikbaar voor jou.

Aan “Windstil” gaat een intakegesprek vooraf waarin we jouw vraag verkennen en bezien of we een klik hebben.

Vrijblijvend even bellen?