
“Waarom noemde jij jouw bedrijf “Vlinder&Blauw” ?” Een vraag die ik vaker krijg. Lotje Eikeleboom ontrafelde de symboliek van deze naam en daarmee het DNA van mijn bedrijf.
Het DNA van VLINDER & BLAUW ontrafeld
Door Lotje Eikeleboom, communicatieadviseur en tekstschrijver
Waarom noemde je jouw bedrijf Vlinder & Blauw?
“In 2019 nam ik de tijd om mijn loopbaan een nieuwe wending te geven. Ik liet me begeleiden door een loopbaancoach van Schouten en Nelissen. Op zoek naar symbolen voor wie ik ben en wat ik te brengen heb kwam ik op Vlinder & Blauw. De vlinder staat voor transformatie, veerkracht en beweging. Blauw staat voor ruimte, integriteit en kracht. De symboliek van Vlinder&Blauw werd het DNA van mijn trails. Met dit DNA verwoord ik mijn missie en mijn visie op het ontwikkelen van leiderschap.”
Wat betekent transformatie voor jou?
“Transformeren gaat niet over moeten veranderen. Er mankeert niets aan je. Net als iedereen heb je een overvloed aan liefde, talenten en eigenschappen in je, waarmee je geluk kunt verwerven en succesvol kunt zijn. Maar soms kun je – door omstandigheden – het contact met die innerlijke rijkdom kwijtraken. Tijdens het lopen van een trail help ik jou als leidinggevende weer contact te maken met die innerlijke rijkdom. Als je je daarvan bewust bent, als je weet wat je diepste waarden en overtuigingen zijn, dan kun je als leidinggevende krachtig handelen en functioneren. Transformatie betekent het blootleggen en leren kennen van je eigen blanke pit. Deze leer je doelbewust gebruiken in de ontwikkeling en versterking van je eigen, authentieke leiderschap.”
En waar denk je aan als je het over veerkracht hebt?
“Veerkracht stelt mij in staat om dingen te incasseren, te accepteren en te verwerken, waarna ik rijker en positiever in het leven kan staan. In moeilijke situaties stel ik mezelf de vraag wat ik er uit te leren heb. Dat is niet altijd gemakkelijk en soms betekent het dat ik door een diep dal moet. Het betekent ook dat ik moet kunnen vergeven om me te bevrijden van negatieve gevoelens. Ook ik kende situaties waarin een ander mij tekort deed, waarin ik verdriet kende, me teleurgesteld voelde. Als ik dat gevoel met me mee blijf dragen, wordt het een belasting. Al gaan de scherpe randjes er in de loop van tijd wel van af, het blijft toch pijnlijk. Een soort open wond, die geluk en vrijheid in de weg kan zitten. Door te vergeven, te zien wat ik er uit te leren heb, wordt ik rijker en kan ik de ander in zijn waarde laten. Dan kan ik zien dat die ander ook maar gewoon een mens is die fouten maakt. Door een ander te vergeven kan ik me mentaal weer vrij voelen en dankbaar en gelukkig zijn.
Elke keer als ik door zo’n lastige tijd heen kom, maak ik persoonlijke groei door, en word ik wijzer en innerlijk rijker. Dat geeft een enorme ruimte om van alle goede dingen van het leven te genieten en daar ben ik intens dankbaar voor.”
Wat betekent beweging in jouw leiderschapstrails?
“Beweging vat ik letterlijk en figuurlijk op. Ik faciliteer beweging met mooie trails, met lange wandelingen. Uit een onderzoek naar het verband tussen gezondheid en de natuur, blijkt dat voor ons mens ‘buiten zijn’ nog steeds voelt als thuiskomen. Buiten zijn kost ons geen energie. Voor ons is het eigenlijk onnatuurlijk om binnen te functioneren; die prikkels kosten onze hersenen energie. Als we buiten zijn, worden we cognitief niet belast, wordt onze stress minder en komen we haast vanzelf tot rust. Volgens de onderzoekers werkt dit zo omdat wij mensen evolutionair gezien veel langer buiten hebben geleefd dan dat we binnen leven. Die ontspanning draagt bij aan het succes van mijn trails.
Daarnaast tonen steeds meer wetenschappers aan dat lopen het deel van hersenen activeert waar creativiteit tot stand komt. Wandelen bevordert het optimaal functioneren van het brein. Je maakt makkelijker contact met jezelf en de ander als je wandelt. Ik heb zelf ondervonden dat ik problemen gemakkelijker oplos wanneer ik wandel. Het is mooi dat er wetenschappelijk onderzoek verschijnt dat dit bevestigt. In beweging komen betekent dus ook, groeien als mens.
Daarom gaan we ook niet maar een uurtje naar buiten, maar een dagdeel. Voordat je wat ruimte vindt in je hoofd, dat vol zit met zorgen, vragen en opdrachten, heb je wel even tijd nodig. Die nemen we dus ook.”
Wat hebben jouw trails met ‘ruimte’ te maken? Bedoel je de ruimte buiten of iets anders?
“Ruimte gaat voor mij over ‘echt je vleugels kunnen uitslaan’. Als ik vanuit mijn kernkwaliteiten kan functioneren en vorm kan geven aan dingen voelt dat als ruimte, als mentaal gevoelde vrijheid. Dat probeer ik in mijn trails ook voor de ander te creëren. Ik probeer de ander te helpen om die eigen ruimte te vergroten, om ook vanuit kernkwaliteiten te handelen. Als dat lukt ga je stralen, ga je rechter op staan en voel je je krachtig.
Als leidinggevende sta je vaak volop in de wind. Je werkt in een omgeving vol prikkels. Er wordt veel van je verwacht, van hoog naar laag. Daarin schuilt het gevaar dat je het contact met jezelf kwijtraakt, dat je niet langer richting geeft op basis van je eigen talenten en kwaliteiten, maar dat je je laat leiden en wordt geleefd. Dat kan erg belastend zijn waardoor het gevaar bestaat dat je je jezelf voorbijloopt. Je vraagt je af: ‘Is dit waar ik het voor doe?’, of ‘Waar doe ik dit eigenlijk voor?’.
Dan is het geen overbodige luxe om ruimte en tijd vrij te maken en na te denken over wat je aan het doen bent. Dan is het juist nodig om scherp te krijgen of het nog klopt voor jou, bij jou, bij wie je in je diepste kern bent, bij jouw kwaliteiten, overtuigingen en waarden. Kijken naar levenslessen kan daarin helpend zijn.”
Welke betekenis heeft integriteit in de trails? Gaat het over jouw integriteit, of die van de ander?
“Integriteit gaat over vertrouwen, en dat geldt over en weer. Ik heb geen verborgen agenda, ik speel open kaart. Tussen de deelnemer en mij moet wederzijds vertrouwen zijn, want anders leidt de trail helemaal nergens heen. Mijn drijfveer is dat ik je ‘heel wil laten’. Ik ga er vanuit dat iedereen in wezen compleet is. Ik hoef geen kwaliteiten toe te voegen, iedereen heeft in de kern alles in zich wat hij of zij nodig heeft. Dat is de ene kant.
De andere kant is dat ik zelf ook graag heel wil blijven. Oftewel: ik wil trouw blijven aan mezelf in wat ik doe, me niet forceren, en niet bezig zijn met het voldoen aan verwachtingen van anderen. Ik blijf eerlijk aan mezelf, aan mijn kernkwaliteiten. Ik respecteer de ander, en mezelf. Dan ontstaat verbinding en vertrouwen.
Ik geef ruimte aan de ander, heb daar begrip voor en compassie. We gaan emoties niet uit de weg, ook niet als ze ingewikkeld zijn. Ik beweeg mee op het tempo van de ander, op zijn of haar vermogen om stappen te zetten. De eerste vraag die ik stel is altijd: ‘Hoe gaat het met je?’ We gaan eerst een stuk lopen om te ontspannen, het ventiel mag open, ik geef ruimte aan jouw verhaal. Daarbij maak ik gebruik van mooie werkvormen waarmee we de kracht van de natuur gebruiken.”
En wat versta je onder kracht?
“Kracht is de opbrengst van het traject. Als je je eigen kwaliteiten en talenten – jouw innerlijke rijkdom – kunt zien en benoemen, geeft dat enorme kracht. Want wat er ook gebeurt, ook bij tegenslag en uitdagingen in de toekomst, die rijkdom kunnen ze je niet afnemen. Die blijft altijd van en bij jou.
De trail helpt je als leidinggevende krachtig te zijn, te weten waar je voor staat, waarom je dingen doet. Je leert je innerlijke kompas kennen. Een leidinggevende die zich laat leiden door het innerlijke kompas straalt dat ook uit, die bereikt, inspireert en overtuigt anderen daarmee, en verbindt mensen.
Kracht is ook onderkennen waar je niet zo goed in bent. Daarover mag je duidelijk zijn en het geeft ruimte aan anderen om hun talenten en kwaliteiten in te zetten.”
Het klinkt behoorlijk pittig allemaal. Is het zwaar, zo’n trail?
“Er komen belangrijke thema’s voorbij, zeker, maar het is geen groot zwaar traject, wat we lopen in een trail. Het gebeurt allemaal in een ontspannen sfeer, je kunt jezelf zijn, je bent buiten, lekker in de wind of in de zon, je mag genieten. Je kijkt om je heen, ervaart waar je staat. Een trail lopen is ook luchtig. En we genieten onderweg van een mooie picknick want gastvrijheid staat op mijn voorhoofd geschreven. Kortom: we spreken alle zintuigen aan en maken ook iets fijns van de trail.
Leidinggevenden zijn doorgaans mensen die bereid zijn om veel te geven, en zich tot het uiterste in te spannen voor hun werk, voor hun mensen. Ze stellen de ander makkelijk centraal, als individu en als team of groep. Daar vergeten ze zichzelf wel eens bij. Maar goed voor jezelf zorgen is ook een basis van goed leiderschap. En als je de klus aangaat om tot bezinning te komen, en te reflecteren op wat je doet, en hoe je dat afgaat – dan mag dat in een hele plezierige ontspannen sfeer, waarin je ook nog een beetje verwend wordt. Dus krijg je onderweg een mooie picknick, daar zorg ik voor.
Daar komt nog wat bij. Als leidinggevende kun je niet altijd het achterste van je tong laten, kun je of mag je niet alle informatie prijsgeven. Je legt je eigen persoonlijke worstelingen liever niet bloot, omdat dat misschien als zwak wordt gezien. Daardoor zit je wel eens teveel in een rol en dat is pittig. Tijdens de trail laat je dat als vanzelf los. Je zit met je billen in het gras of in het zand, je hoeft niks op te houden, je kunt genieten van waar je bent, en van die kleine verwennerijen die ik uit mijn rugzak tover. Die situatie helpt je om jezelf te kunnen zijn, om je bloot te geven, en om echt te ontspannen.
Het maakt de trail ook luchtig. Dat doet de natuur op zich al, want je geniet tijdens het lopen van wat je ziet groeien en bloeien. Dat is niet zwaar, dat is puur genieten. Ik gebruik allerlei werkvormen met elementen uit de natuur, dat heeft iets speels en creatiefs. Ik bouw oefeningen in waarin ik je vraag om te kijken, te zoeken en te vinden, te ervaren. Of ik vraag bijvoorbeeld iets in de natuur te zoeken waarmee jij je associeert; dat kan heel verrassend uitpakken. Met andere woorden: we spreken alle zintuigen aan.”
Waarom doen leidinggevenden een beroep op jou?
“Leidinggevenden die mij opzoeken, hebben een hoofd dat overloopt en niet meer leeg raakt. Zij hebben behoefte om te sparren over dilemma’s of willen helderheid creëren in bepaalde vraagstukken.
Waarom ze voor mij zouden kiezen – ik weet uit ervaring dat ik makkelijk het vertrouwen win van anderen. Ik weet ook waar ik over praat als het om leidinggeven gaat. Ik kan op basis van ervaring en kennis zaken aandragen die houvast bieden. Soms geef ik ook gewoon adviezen, dat zet ik ook in. Maar altijd toetsend of dit betekenis heeft, ik vraag altijd na ‘heb je hier wat aan?’. Mensen zijn daar vaak mee geholpen. De empathie speelt een rol waarom anderen voor mij kiezen. En daarnaast hebben mensen het gevoel dat ik goed luister en echt geïnteresseerd ben.”
Waarom denk je dat werken vanuit dit DNA bijdraagt aan de ontwikkeling van leiderschap?
“Ik geloof in leiderschap op basis van talenten, waarden en overtuigingen, op basis van je eigen kracht dus. Dat is een onophoudelijk leerproces en daar hoort bezinning en reflectie bij. Door je eigen kompas te leren kennen en volgen, maakt management plaats voor leiderschap. Management is het organiseren van benodigde processen, begrotingen maken, enzovoort. Maar leiderschap gaat ergens anders over. Daar breng je de kracht van jou als mens bij in. Daarmee maak je het verschil.